A sustainable hut built close to Omaui Beach in New Zealand


Since the work of Peter Jackson on the The Lord of the Rings franchise and later prequel The Hobbit, the beauty of New Zealand has been showcased to the world. As such, we return to the island country to explore its latest architectural additions. The project we want to talk about is the Coast House.

The name of the dwelling is an appropriate courtesy of the location where it is located. The backdrop of trees and vegetation near the dunes of Omaui Beach frames its structure. The greenery is not just for show as it also provides additional protection to the Coast House against the weather from the sea.

From what we can tell, the residence benefits from a sustainable design. In fact, Stacey Farrell Architect claims it is the recipient of the “2021 Green House of the Year in Home Magazine Home of the Year”. The north-facing site offers great views of Omaui Beach and its surrounding landscape.

This construction of this holiday cabin supposedly uses a “passive house ideology”. The Coast House is clad in metal with varying surfaces. Since the exterior displays neutral tones, it benefits from the textures. A paved path leads you to the entrance with two rainwater collection tanks to the side.

The interior is made up of SIP panels (Structurally Insulated Panels) for the walls. The team doesn’t overlay anything but colors them to really bring out the textures. You will notice that the dining table can also be used for a game of table tennis. Floor-to-ceiling glass windows are strategically located in key sections to maximize natural daylighting. The Coast House has two bedrooms and off-grid comfort.

Learn more

Images courtesy of Stacey Farrell Architect

Previous CFPB Sues Payday Lender for CFPA Violation | PC Weiner Brodsky Kider
Next Why I never take my paychecks sooner