Iragüen Viñuela Arquitectos completes the ski cabin on reused foundations



Iragüen Viñuela Arquitectos reused the foundations of a previous construction project for this vacation home in Chile, which can accommodate up to 12 people.


The two-story hut is located by the Cautín river and was ordered by a client to enjoy winter sports with his family in the nearby resort Corralco, which is famous for its long snow season.

The hut is positioned at the edge of the Cautín river in Chile

After the client separated from another architect and contractor who left only the building foundations completed, Iragüen Viñuela Arquitectos – a Santiago-based studio run by Daniel Iragüen Contreras and Claudio Viñuela Schweitzer – was commissioned to complete the work before the start of the following winter.

The existing foundation, in a bend in the river, was an ideal location for the house.

Cabin at the bend of a river
The house was built on reused foundations

“The platform had been built in a small forest clearing, without cutting down trees, just at the tip of the peninsula, which allowed it to be surrounded by the river, with spectacular views towards the sea. forest and up the hill, ”the architects explained.

On the ground floor, an open central space forms the heart of the house, where owners and their guests meet for meals and relaxation. Two bedrooms occupy each end of this level.

Central open space at the ski chalet
An open central space forms the heart of the house

“We organized the ground floor program to make the most of the views, envisioning a cross-shaped layout with views at its ends towards the four cardinal points,” the architects explained.

“In this way, the corridor on the east-west axis leads to openings at each end, while the open central space faces direct sunlight from the north and the view of the river to the south.”

Upstairs, the architects have planned four bunk beds that can accommodate up to eight children. The open space between the beds is large enough to form a secondary play area away from the main living room.

The house also benefits from a variety of outdoor spaces. New patios were constructed off-axis from the main building, creating platforms for a swimming pool and hot tub surrounded by thick forest.

Ski chalet in Chile
Interiors are lined with dark stained wood

On the north side of the house, an outdoor area with a grill connects to the living room and dining room through full height sliding glass doors, allowing residents to easily cook outside.

Iragüen Viñuela Arquitectos chose a simple wood pallet for the house. Its exterior planks were directly influenced by the surrounding farm buildings. Inside, the dark stained wood gives the house a cozy and tranquil atmosphere.

Iragüen Viñuela Arquitectos ski hut
Two bedrooms occupy each end of the ground floor

“A skin of sun-worn wooden planks covers the main facades, borrowing from the cladding of the neighborhood’s stables and the gray tone of the tree bark,” explains Iragüen Viñuela Arquitectos.

“The interior of the house completely covered with black wood allows a great contrast with the white winter landscape and summer green, and offers an atmosphere of introspection and calm according to the vocation of shelter.”

Iragüen Viñuela Arquitectos formed the house from wooden planks
Bunk beds and a children’s play area are located upstairs

Other residences in Chile include a house on the Isle of Chiloé by Edward Rojas Arquitectos that draws on timber-building traditions dating back to Jesuit colonization, and a low-slung house outside of Santiago with hidden courtyards that help define interiors.

The photograph is from Marcos Zegers.


Project credits:

Design team: Daniel Iragüen, Claudio Viñuela, Alexa Napp
Service provider: Javier Viñuela


Previous NASCAR's latest tweaks to solve excessive cabin heat in the next-gen car
Next Tax the rich? What if we don't tax the poor? A Guide to Inflation, the Central Bank, and Elon Musk