Pine nut cabin / daab design



Pine nut cabin / daab design

© Henry Woide© Henry Woide© Henry Woide© Henry Woide+ 25

© Henry Woide
© Henry Woide

Text description provided by the architects. Pine Nut Cabane by daab design is a wood-clad retreat hidden between a pine forest and an olive grove in the south of France. Built in collaboration with French chalet company Mustache Bois, daab design has elevated a simple ecological retreat with quality materials and design interventions to create a serene space offering understated luxury. daab design designed the cabin as a flexible guest studio or art space for a multigenerational international family, celebrating their clients’ preferred location on the large rural property through the trinity of light, views and materials.

© Henry Woide
© Henry Woide

The shape of the cabin was inspired by the vernacular of the region’s agriculture and was covered with burnt pine to integrate the new structure into the surrounding landscape. daab design introduced matte black door panels along the front of the cabin to create a clear sense of entry and a contemporary feel throughout the new retreat.

© Henry Woide
© Henry Woide
© Henry Woide
© Henry Woide

The floor plan of Pine Nut Cabane was designed as a single space separated by a central bathroom, providing the family with a flexible space to relax, practice yoga, sleep or paint. Spaces can be closed off with custom full height matte black doors to create two bedrooms for lively family gatherings. Inside, the daab design responded to the woodland context, choosing materials that add to the feeling of calm and relaxation of the vacation spot. Matte black finishes and minimalist plywood interiors provide visual respite from the intense summer sun and add depth to spaces.

© Henry Woide
© Henry Woide
© Henry Woide
© Henry Woide
Plan
Plan
© Henry Woide
© Henry Woide

The bathroom has a cave-shaped shower area with light terracotta zellige tiles that extend from floor to ceiling. The east orientation of the cabin maximizes both the panoramic views over the valley and the Mediterranean light. The clever positioning of the cabin provides sunrise light while the bordering pine forest shields the retreat from the dazzling sunset. The daab design consisted of deep eaves to prevent daylight from entering, allowing the family to rest or practice art during the day with softer indirect light. Although this is an auxiliary space off the main farm, the daab design approached the cabin with its rigor and environmental commitment.

© Henry Woide
© Henry Woide

The heavily insulated cabin is fitted with premium double glazing throughout. The polished concrete floor is central to the heating and thermal cooling strategy, with deep eaves shading the main space throughout the day. Windows and full height doors can be fully or partially opened to allow cross ventilation and passive cooling. daab design and Mustache Bois focused on working with local contractors and materials to reduce the carbon footprint of retirement.

Pine Nut Cabane was designed to sit gently in the guest’s preferred location on the rural property, where the family historically spent time painting and playing pétanque. Tamaris Design’s landscaping further anchors Pine Nut Cabane to its unique location. Local limestone was used to pave a textured path along the front facade of the cabin, and a series of local trees and shrubs were planted along the rear edge to blend the cabin into its forest surroundings.

© Henry Woide
© Henry Woide



Previous Faye Winter shares backstage at The Cabins with cheeky bounce on the bed
Next Watch Now: Southern Illinois Rental Cabins Perfect for Iconic Stays | Local news